NL EN
DONEER NU!

Volksgezondheidsorganisaties teleurgesteld: resolutie Europarlement gaat niet ver genoeg

21 maart 2014

Tien volksgezondheidsorganisaties hebben vandaag in een gezamenlijke verklaring laten weten teleurgesteld te zijn over de tekst van een resolutie waarmee het Committee on Environment, Public Health and Food Safety van het Europarlement onlangs heeft ingestemd.

Het betreft de resolutie waarin de Europese Commissie wordt opgedragen een nieuwe Europese Alcohol Strategie te formuleren voor de periode 2016-2022, maar al in september dit jaar te komen met een actieplan met concrete maatregelen rond het alcoholgebruik door jongeren. Volgende maand zal het Europarlement plenair over deze resolutie stemmen.

De volksgezondheidsorganisaties* zijn verheugd dat het Europarlement snel actie van de Europese Commissie wil, maar zijn teleurgesteld over de tekst van de resolutie. Zij geven aan dat de Europese Unie alleen effectief iets kan doen aan alcoholgerelateerde schade, als het beleid gebaseerd is op de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Die organisatie heeft een overzicht samengesteld van erkende en tevens (kosten)effectieve volksgezondheidsmaatregelen, met name op het terrein van prijs, marketing en beschikbaarheid, zoals reclamebeperking en de introductie van een minimumprijs. De huidige tekst van de resolutie omvat geen enkele maatregel op deze terreinen. Wat eveneens opvalt is dat de resolutietekst niet ingaat op het recht van de Europese consument te weten welke stoffen er in zijn drankje zitten. Alle voorgestelde amendementen rond etikettering zijn niet overgenomen.

De volksgezondheidsorganisaties roepen de leden van het Europarlement op volgende maand bij de stemming over de resolutie, de tekst op de hiervoor genoemde punten aan te passen.

*
Eurocare
European Public Health Alliance
European Association for the Study of the Liver
European Liver Patients Association
United European Gastroenterology
European Chronic Disease Alliance
International Diabetes Federation European Region
European Society of Hypertension
European Society of Cardiology
Royal College of Physicians

joint_statement_tackling_alcohol_related_harm_requires_better_actions_march_2014.pdfjoint_statement_tackling_alcohol_related_harm_requires_better_actions_march_2014.pdf (566 kB)

Laatste nieuws