NL EN
DONEER NU!

Korte openingstijden horeca, minder geweld

1 april 2024

Kortere openingstijden van de horeca verminderen het aantal geweldsmisdrijven aanzienlijk. Dat blijkt uit een nieuwe studie onder leiding van de Boston University School of Public Health en de Alcohol Research Group uit Emeryville, Californië, gepubliceerd in JAMA Internal Medicine.

In het onderzoek werd gekeken naar het effect van wettelijke beperking van de horecaopeningstijden met ingang van september 2020 in een arme, criminele wijk in Baltimore, Maryland. De openingstijden waren eerst van 6 uur ’s morgens tot 2 uur ’s nachts, en na de wetswijziging van 9 uur ’s morgens tot 10 uur ’s avonds. De studie keek naar het aantal geweldsdelicten vanaf 1 mei 2018 (met de oude openingstijden) tot 31 december 2022.

De kortere openingstijden resulteerden in een jaarlijkse daling van 23% van alle gewelddadige incidenten (moord, beroving, verkrachting, zware en gewone mishandeling) in een straal van 800 ft (bijna 250 meter) rond de 26 horecagelegenheden in die wijk, vergeleken met vergelijkbare buurten zonder wijziging van de openingstijden. Kijk je alleen naar moorden, dan was er de eerste maand een daling van 51%, daarna een jaarlijkse daling met 40%.

Rosen, E.M., Trangenstein, P.J., Fullem, P.L. et al. Interrupted Time Series Analysis of Bar/Tavern Closing Hours and Violent Crime. JAMA Intern Med. Published (2024) april 1.
https://www.doi.org/10.1001/jamainternmed.2024.0255

Bron: jamanetwork.com.

Laatste nieuws