NL EN
DONEER NU!

CU pleit in Notaoverleg voor strengere online leeftijdscontroles

22 april 2024

CU pleit in Notaoverleg voor strengere online leeftijdscontroles Alcohol kopen, gokken of bestellen op afbetaling. Voor jongeren onder de achttien jaar is dat verboden. In de fysieke wereld is een leeftijdscheck gebruikelijk, maar online laat dat nog te wensen over, waarschuwt Tweede Kamerlid van de ChristenUnie Don Ceder. Hij pleit voor strengere online leeftijdscontroles.

Jongeren liegen online regelmatig over hun leeftijd, constateren meerdere Nederlandse bedrijven. "Wij willen dat er een aantal maatregelen komen om online verificatie steviger vast te leggen", benadrukt het CU-Kamerlid. Hij begrijpt de zorgen over privacy. Daarom moeten bedrijven gebruikmaken van technologie waarbij gebruikers zich niet overal opnieuw hoeven te identificeren, zegt Ceder. "Er zijn momenteel technologieën waarbij je geen ID aan de website hoeft te laten zien. Het is een vinkje van een andere partij, bijvoorbeeld je bank, die wel al je gegevens heeft, waaruit blijkt dat deze persoon achttien is. Een gok- of alcoholwebsite hoeft dan verder niets van je te weten, behalve dat je achttien bent."

Hoe het nu gaat, is volgens Ceder en Six Dijkstra onacceptabel. "Je moet zelf scrollen hoe oud je bent, je moet op OK drukken en je kan gelijk gokken en alcohol kopen. Daarom trekken we vandaag in een Kamerdebat aan de bel", aldus Ceder. Het Notaoverleg Digitalisering met staatssecretaris Alexandra van Huffelen begint om 10:00 uur.

Bron: wnl.tv.

Update: de motie is aangenomen met alleen de leden van de fractie van Forum voor Democratie tegen..

motie-van-de-leden-ceder-en-six-dijkstra.pdfmotie-van-de-leden-ceder-en-six-dijkstra.pdf (21,0 kB)

Laatste nieuws