NL EN
DONEER NU!

Jongeren met problemen binnen gezin gebruiken meer alcohol en bingen vaker

11 december 2017

Bijna de helft van de jongeren in Noord- en Oost-Gelderland groeit op met problemen binnen het gezin. Ze hebben een ernstig ziek gezinslid, hun ouders zijn gescheiden of er zijn thuis geldproblemen. Dit blijkt uit onderzoek van de GGD Noord- en Oost-Gelderland onder ruim 16.000 leerlingen uit klas 2 en 4 van bijna alle scholen voor voortgezet onderwijs in de regio.

Jongeren die problemen ervaren vertonen soms vluchtgedrag, zoals het gebruik van verslavende middelen of overmatig actief zijn met social media of gamen. Dit vluchtgedrag is ook zichtbaar bij jongeren met bijzondere omstandigheden in de gezinssituatie.

Roken en het gebruik van softdrugs komt bij deze jongeren ongeveer 3 keer zo vaak voor als bij leeftijdsgenoten zonder bijzondere gezinsomstandigheden. Het gebruik van alcohol en binge drinken is bij hen ongeveer 1,5 keer zo groot als bij andere jongeren. Ook het risico op problemen door het gebruik van social media of gamen komt bij jongeren met bijzondere omstandigheden in de gezinssituatie vaker voor.

Bronnen: gelderlander.nl en ggd-noord-en-oostgelderland.

Jongeren met problemen binnen gezin gebruiken meer alcohol en bingen vaker

Laatste nieuws