NL EN
DONEER NU!

Stichting ANGOB is voor een totaalverbod op prijsstunten

1 juli 2021

Stichting ANGOB is voor een totaalverbod op prijsstunten Dingeman Korf, voorzitter van de Stichting Algemene Nederlandse Geheelonthouders Bond (ANGOB), is voor een totaalverbod op prijsstunten met alcoholhoudende dranken. Hij vindt het een moreel verwerpelijke zaak dat gestunt kan worden met alcohol.

De nieuwe Alcoholwet die op 1 juli van kracht is geworden, mist een aantal belangrijke kansen voor verbetering. Nog steeds kan op alcohol forse korting (maximaal 25%) worden gegeven. Stichting ANGOB ziet hierin de hand van commercieel belanghebbenden, die de verkoop van alcohol zo weinig mogelijk willen inperken.

Bovendien geldt de nieuwe regeling alleen voor supermarkten en slijterijen. Voor de horeca geldt een andere regeling. Daarbij zijn stuntaanbiedingen als ‘happy hours’ uitdrukkelijk toegestaan. Dit terwijl de Tweede Kamer al in 2005 (!) een motie aannam voor een verbod op ‘happy hours’. Een nieuw aankomende minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verklaarde aanvankelijk werk te zullen gaan maken van de motie, maar na interventie door het ‘belanghebbende bedrijfsleven’ zag hij toch van invoering af. Gezondheidsbelangen moesten wijken voor commerciële belangen.

Stichting ANGOB is van mening dat de overheid de drie door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen meest effectieve beleidsmaatregelen onverkort moet gaan invoeren, te weten: beperking van de verkrijgbaarheid naar plaats en tijd, verhoging van de prijs (het afkondigen van een bodemprijs, het verbieden van prijsstunten, het invoeren van een accijnsverhoging) en ingrijpen in de reclame (bijvoorbeeld een verbod op televisiereclame).

Bron: nd.nl.

Laatste nieuws