NL EN
DONEER NU!

Horecaondernemers in 7 steden gaan weer werken met zwarte lijst

1 februari 2023

Horecaondernemers in zeven steden gaan weer overlastgevers bijhouden op een zwarte lijst. Wie vecht in een horecazaak, een wapen gebruikt of iemand mishandelt, kan voortaan door alle horecaondernemers die aan het systeem deelnemen de deur worden geweigerd.

Er komt een nieuw meldsysteem, waarvoor de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) toestemming heeft gegeven. Deelnemende horecazaken hebben een vergunning nodig van de AP.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft het nieuwe protocol opgesteld. Het gaat volgens het dagblad Trouw om 137 zaken in de binnensteden van Haarlem, Amersfoort, Roosendaal, Zwolle, Enschede, Almelo en Emmen.

Wie straks een wapen gebruikt of iemand ernstig mishandelt, kan met het nieuwe systeem maximaal 2 jaar geweigerd worden. Diefstal, lichtere mishandeling of handel in hard drugs leidt tot een verbod van 1 jaar. Vechtpartijen en aanranding betekenen 3 tot 6 maanden geen toegang. Er bestaat een bezwaarprocedure bij een onafhankelijke klachtencommissie. Daarna is beroep mogelijk bij de rechter.

Horecaondernemers gebruikten jarenlang zwarte lijsten om overlastgevers buiten hun zaak te houden. Wie zich in een kroeg misdroeg, kon 5 jaar ook niet in andere zaken in het uitgaansgebied naar binnen. Maar door de invoering van de nieuwe privacywetgeving (AVG) in 2018 kwam dat systeem te vervallen, omdat het niet meer aan de nieuwe regels voldeed.

Bronnen: nos.nl en bndestem.nl.

Laatste nieuws