NL EN
DONEER NU!

Rechter: Deventer mocht optreden tegen commerciële activiteit bij voetbalvereniging

8 augustus 2017

Rechter: Deventer mocht optreden tegen commerciële activiteit bij voetbalvereniging De rechtbank Overijssel heeft recent geoordeeld dat de gemeente Deventer handhavend mocht optreden tegen de 'Hollandse Avonden' georganiseerd door een paracommerciële voetbalvereniging uit die gemeente.

De gemeente Deventer had een handhavingsverzoek gekregen van Koninklijke Horeca Nederland. Dit in verband met het houden van drie zogenaamde ‘Hollandse avonden’ in de kantine van een voetbalvereniging. Deventer waarschuwde de vereniging dat dit op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening en de voorschriften van haar drank- en horecavergunning niet is toegestaan. Eén van de avonden is ook door twee toezichthouders bezocht, die daar proces-verbaal van hebben opgemaakt. Desondanks organiseerde de voetbalvereniging een volgende ‘Hollandse avond’, waarna de gemeente een dwangsom oplegde van € 10.000.

De voetbalvereniging is van oordeel dat de gemeente in gelijke gevallen anders heeft gehandeld. Daarmee is de rechtbank het niet eens. Deventer handhaafde al eerder actief de paracommerciële regels. Veelal betekende dat dat het betreffende feest na een ambtelijke, telefonische waarschuwing niet doorging. Ook zijn er controles uitgevoerd bij andere sport-verenigingen en in één geval is na een handhavingsverzoek opgetreden. De rechtbank vindt dan ook niet dat het gelijkheidsbeginsel is geschonden en stelt de voetbalvereniging in het ongelijk.

Uitspraak: ECLI:NL:RBOVE:2017:3124

Bron: rechtspraak.nl

Laatste nieuws