NL EN
DONEER NU!

ECOFIN praat over harmonisering van accijnsstelsels

16 mei 2019

ECOFIN praat over harmonisering van accijnsstelsels De ministers van Financiën van de EU-lidstaten buigen zich morgen in Brussel over harmonisering van de accijnsstelsels. Ze doen dat op basis van een voorstel dat de Europese Commissie vorig jaar op tafel legde, dat het vrije verkeer moet faciliteren, een betere inning van de accijnzen mogelijk moet maken en de kosten voor kleine producenten moet verminderen.

Omwille van de volksgezondheid hebben landen als Frankrijk, Zweden, Finland, Denemarken en Ierland de accijnzen op tabak en alcohol aanzienlijk verhoogd, maar ze moeten lijdzaam toekijken hoe hun onderdanen die producten gaan inslaan in de buurlanden. Ze grijpen het debat dan ook aan om te praten over de hoeveelheden drank die particulieren de grens over mogen nemen. Frankrijk wil geharmoniseerde limieten en bepalen dat de consument zelf moet aantonen dat de producten voor eigen gebruik zijn. Andere landen zien zo’n strenge aanpak niet zitten.

Verder is er onenigheid over de heffing van accijns over thuis gestookte alcoholhoudende dranken. Landen waar het stoken in huiselijke kring tot de cultuur behoort, staan in deze discussie tegenover landen waar men veel belang hecht aan de volksgezondheid en de strijd tegen alcoholisme. Een compromis opgesteld door het Roemeense EU-voorzitterschap, voorziet voor de meeste landen in een jaarlijkse limiet van accijnsvrij stoken door particulieren van 50 liter gedistilleerd. Roemenië en Hongarije zouden een grens mogen hebben van 100 liter gedistilleerd. Sommige EU-lidstaten willen echter dat iedereen zich aan dezelfde regels houdt. Een alternatief voorstel is een EU-grens van 30 liter vrije particuliere thuisstook, met de mogelijkheid voor landen om traditionele vrijstellingen te behouden.

Bronnen: hln.be en bloomberg.com.

proposal-for-a-council-directive-amending-directive-92-83-eec-on-the-harmonization-of-the-structures-of-excise-duties-on-alcohol-and-alcoholic-beverages--.pdfproposal-for-a-council-directive-amending-directive-92-83-eec-on-the-harmonization-of-the-structures-of-excise-duties-on-alcohol-and-alcoholic-beverages--.pdf (512 kB)

Laatste nieuws