NL EN
DONEER NU!

'Dat rode wijn 'gezonde stoffen' zou bevatten, is een urban legend'

3 oktober 2016

In zijn pas verschenen boek 'Op je gezondheid?' houdt René Kahn, hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit Utrecht, een pleidooi voor een zo nuchter mogelijk leven. "Na tabak is alcohol wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak die je zelf kunt voorkomen."

Kahn: "Het stoort mij erg dat mijn medeburgers de voorbije jaren in verwarring zijn gebracht met het verhaal dat de consumptie van één of twee glazen per dag 'gezond' is. Sommigen lijken zelfs te geloven dat drie glazen geen kwaad kunnen. Iedereen lijkt dat te geloven, terwijl het niet waar is."

Kahn, die gedurende enige tijd lid was van de Gezondheidsraad: "De Gezondheidsraad heeft vorig jaar, niet lang na mijn vertrek, in haar 'Richtlijnen goede voeding' aan alle Nederlanders het duidelijke advies gegeven geen alcohol te drinken, of toch zeker niet meer dan één glas per dag. Daarvoor luidde het advies: maximaal twee glazen per dag voor mannen en één voor vrouwen. Ik ben heel blij met de aanscherping, want dat wil zeggen dat de wetenschappers van onze Gezondheidsraad integer zijn en zich de les niet laten voorschrijven door alcohollobbyisten."

De psychiater is wel kritisch over onze politici. "Die ondernemen heel weinig om het alcoholgebruik aan banden te leggen. Dat geldt niet alleen in Nederland en België, maar in heel Europa. In Groot-Brittannië zijn de belangenverenigingen van brouwers en distilleerders oppermachtig. Een jaar of tien geleden was de alom gerespecteerde professor David Nutt medisch adviseur van de Britse regering. Toen hij terecht opmerkte dat alcohol schadelijker voor de gezondheid is dan alle andere verslavende middelen samen, werd hij door de minister van Binnenlandse Zaken op staande voet ontslagen."

Bron: humo.be.

Laatste nieuws