NL EN
DONEER NU!

Drinken we meer of minder alcohol in coronatijd?

9 april 2020

Drinken we meer of minder alcohol in coronatijd? Hoe staat het met het alcoholgebruik onder de Amsterdammers nu cafés en andere uitgaansgelegenheden dicht zijn? Is de coronacrisis een aanleiding om extra gezond te leven of slaat de verveling toe en neem je er nu juist eentje extra? AT5 ging op onderzoek uit.

Winkelier Rob Sterk van supermarkt Sterk op de De Clerqstraat ziet de verkoop van drank omhoog schiet. Niet in de winkel, daar loopt het zelfs terug, maar online gaat het als een tierelier. Met name het bier.

Floor van Bakkum, manager Preventie bij Jellinek, onderscheidt drie groepen onder de drinkende Amsterdammers. "De horeca is dicht dus de mensen die echt drinken voor gezelligheid en daarvoor naar een café gaan hebben minder drinkmomenten. Die gaan minder drinken, want thuis vinden ze dat minder gezellig. Daarnaast heb je een groep die thuis komt te zitten en ook z'n dagritme kwijt is en waarbij het alcoholgebruik toeneemt. En dan die groep die verslavingsproblemen heeft. Voor hen is het heel zwaar, omdat er weinig sociaal contact is en weinig support, en daar maken we ons wel heel erg zorgen over."

Ze raadt aan om de borreltijd niet te vervroegen. "Houd contact met mensen in je omgeving door ze te bellen. Maar andersom ook, als iemand in jouw omgeving het moeilijk heeft op dit vlak, bel diegene op en geef wat support. Alcoholgebruik vermindert overigens je weerstand. dus maak er een gezonde periode van, dan ben je ook minder vatbaar voor het coronavirus."

Bron: at5.nl.

Laatste nieuws