NL EN
DONEER NU!

Hilversum onderzoekt of nudges alcoholgerelateerd uitgaansgeweld voorkomen

28 december 2015

In samenwerking met de Universiteit Utrecht en de gemeente Hilversum wordt op initiatief van het Openbaar Ministerie, onderzocht of met de inzet van nudges, sociaal en veilig gedrag bevorderd kan worden tijdens het uitgaan in Hilversum.

Een nudge is een positief subtiel duwtje in de rug om gedrag te beïnvloeden, zonder de keuzevrijheid aan te tasten. Ten aanzien van nudges en veiligheid is nog nauwelijks echt wetenschappelijk onderzoek gedaan.

Er wordt geëxperimenteerd met twee nudges: spiegels en rode lopers. Spiegels passen bij een feestelijke uitgaanssfeer, maar verhogen ook het zelfbewustzijn. En dat vergroot de kans dat mensen zich volgens hun eigen normen en waarden gaan gedragen. Het gaat daarbij om de norm die op dat moment saillant is. Om de gewenste norm saillant te maken, wordt gebruik gemaakt van rode lopers. Rode lopers moeten de toegang tot het uitgaansgebied markeren als een bijzondere plek en feestelijke, chique associaties oproepen.

Gedurende een aantal weken wordt in het uitgaansgebied van Hilversum onderzoek gedaan naar het effect van nudges op zowel objectieve als subjectieve veiligheid. Begin 2016 worden de eerste resultaten verwacht.

Bron: hetccv.nl.

Laatste nieuws