NL EN
DONEER NU!

WHO onder vuur om advies: vruchtbare vrouwen doelgroep van alcoholpreventie

17 juni 2021

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ligt onder vuur vanwege hun advies aan de lidstaten om preventie van alcoholconsumptie te richten op vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Ongeacht of die vrouwen überhaupt een kinderwens hebben.

In de conceptversie van het zogeheten 'Global Alcohol Action Plan 2022-2030' raadt de WHO landen aan om voldoende aandacht te besteden aan de preventie van alcoholconsumptie door specifieke groepen. Kinderen en tieners worden genoemd, net als zwangere vrouwen.

De opvallendste groep die genoemd wordt is 'vrouwen in de vruchtbare leeftijd' - waarmee dus alle volwassen vrouwen onder begin 40 worden bedoeld - omdat het mogelijk gevaren oplevert rond een eventuele zwangerschap. 'Miljarden vrouwen, ongeacht hun kinderwens', schrijft de Britse krant The Telegraph. The Times: 'Het is absurd en paniekzaaierij'.

Peter de Wolf, directeur van de Nederlandse Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA), denkt dat de soep niet zo heet gegeten zal worden. "Het is een concept, er komt vast nog een nuance in", verwacht hij, "want dit gaat wel heel erg ver."

Wim van Dalen, directeur van STAP, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid, noemt de frase van de WHO "een merkwaardige misser". "Daar had moeten staan: vrouwen die zwanger willen worden. Als de gezondheidsorganisatie écht heel strikt had geweest, dan hadden ze ook zo'n beetje alle volwassen mannen moeten meenemen: zaad lijdt ook onder flink drinken en onder invloed een kind verwekken kan ook gevolgen hebben."

Bronnen: ad.nl en thetimes.co.uk..

WHO onder vuur om advies: vruchtbare vrouwen doelgroep van alcoholpreventie

global-alcohol-action-plan-2022-2030-first-draft_1.pdfglobal-alcohol-action-plan-2022-2030-first-draft_1.pdf (1,04 MB)

Laatste nieuws