NL EN
DONEER NU!

Afname alcoholgebruik vooral op VWO

26 juni 2017

Sinds 2003 is het gebruik van tabak, alcohol en cannabis onder leerlingen van alle schoolniveaus gedaald. Deze afname in gebruik is echter niet altijd even sterk voor de verschillende schoolniveaus. Dit blijkt uit een door het Trimbos-instituut uitgevoerde nadere analyse van de gegevens van het Peilstationsonderzoek Scholieren met gegevens over leerlingen van 12 tot en met 16 jaar van verschillende schoolniveaus.

Het alcoholgebruik is de afgelopen jaren het sterkst gedaald onder leerlingen van het VWO. Zij hebben in 2015 het minst vaak in de afgelopen maand alcohol gedronken, namelijk 12%. Dit is beduidend meer op de andere schoolniveaus (31% op VMBO-b, 23% op VMBO-t en 24% op de HAVO). Het lijkt erop dat preventieactiviteiten gericht op alcoholgebruik met name voor VWO-leerlingen effectief geweest zijn. Er lijkt dus ruimte voor verbetering door de activiteiten beter af te stemmen op de verschillende schoolniveaus.

Bron: trimbos.nl.

tuithof---veranderingen-in-middelengebruik-onder-nederlandse-scholieren-.pdftuithof---veranderingen-in-middelengebruik-onder-nederlandse-scholieren-.pdf (4,12 MB)

Laatste nieuws