NL EN
DONEER NU!

WHO-Europe start United Action Against Cancer

4 februari 2021

WHO-Europe start United Action Against Cancer Vandaag, op Wereldkankerdag, lanceert de Europese Regio van de WHO een ‘United Action Against Cancer’, een ambitieus initiatief om kanker als levensbedreigende ziekte uit Europa te bannen.

Hoewel het initiatief de hele bevolking betreft, ligt de verantwoordelijkheid voor de aanpak van kanker bij beleidsmakers, die lacunes in de toegang tot zorg moeten dichten en een gezondere omgeving voor de burgers moeten waarborgen.

WHO-Europe heeft een overzicht gemaakt van kant-en-klare beleidsoplossingen, die bewezen werken en ook kosten-effectief zijn. Deze oplossingen betreffen zowel preventie als vroegtijdige opsporing, diagnose, behandeling en palliatieve zorg. WHO-Europe ontwikkelt momenteel ook meer geavanceerde en specifieke oplossingen voor baarmoederhals-, borst- en kinderkanker. Deze oplossingen worden het komende jaar uitgerold met duidelijke, bruikbare pakketten. Verder heeft WHO-Europe Aron Anderson tot Kankerambassadeur benoemt. Hij moet het initiatief bij de bevolking van Europa, maar ook bij overheden promoten.

Volgens de WHO is er bij 1 op de 5 kankers in Europa een link met het gebruik van alcohol en tabak. Hoewel veel mensen het kankerrisico van roken kennen, weten velen niet dat óók alcohol kanker veroorzaakt. "Dat is niet alleen een probleem van gebrek aan kennis bij het algemene publiek, het is ook een teken dat het beleid ter preventie van kanker in de Europese regio van de WHO steviger kan en moet zijn", benadrukt dr. Nino Berdzuli, directeur van de afdeling Country Health Programmes.

Bron: euro.who.int.

united-action-against-cancer.pdfunited-action-against-cancer.pdf (943 kB)

Laatste nieuws