NL EN
DONEER NU!

WKOF: Alcohol vergroot de kans op borstkanker

23 mei 2017

WKOF: Alcohol vergroot de kans op borstkanker Zelfs 1 glas alcohol per dag kan de kans op borstkanker vergroten. Dat blijkt uit de nieuwste bevindingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF). Voor het nieuwe rapport hebben onderzoekers 119 studies uit de hele wereld bij elkaar gebracht en geanalyseerd. In het onderzoek ging het om gegevens van in totaal 12 miljoen vrouwen, waarvan 260.000 vrouwen bij wie borstkanker was vastgesteld. Het is de grootste analyse van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds over borstkanker sinds 2010.

Uit het rapport blijkt dat circa 10 gram alcohol per dag (1 glas) het risico op borstkanker zowel vóór als ná de menopauze kan verhogen. De bevindingen in het rapport laten ook zien dat lichaamsbeweging de kans op borstkanker kan verkleinen. Bij borstkanker vóór de menopauze gaat het om intensieve lichaamsbeweging, zoals zwemmen en hardlopen.

Alhoewel geen enkele leefstijl een garantie biedt tegen kanker, kan volgens onderzoekers ongeveer 2 op de 5 gevallen van borstkanker voorkomen worden door geen alcohol te drinken, meer te bewegen en op een gezond gewicht te blijven.

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: "Borstkanker raakt ontzettend veel mensen in Nederland. Alhoewel er verschillende risicofactoren voor borstkanker zijn waarop vrouwen geen invloed hebben, zijn de bevindingen uit het nieuwe rapport hoopgevend: er zijn stappen te nemen om de kans op borstkanker te verkleinen. Wij blijven ons hard maken voor meer onderzoek en voorlichting met als doel minder kanker, meer overleving en een betere kwaliteit van leven door gezonde voeding en leefstijl."

Bron: wkof.nl.

cup-breast-cancer-2017---wkof.pdfcup-breast-cancer-2017---wkof.pdf (4,09 MB)

Laatste nieuws