NL EN
DONEER NU!

Boodschap Lancet-studie in veel media te kort door de bocht

19 april 2018

Boodschap Lancet-studie in veel media te kort door de bocht “Gezond drinken bestaat niet, ook dat ene glaasje kunt u beter laten staan”, berichtten talloze media, waaronder De Volkskrant, Trouw, Het Parool, het AD, de NOS en RTL4. De bron was een grote internationale studie (op basis van data van 600 duizend drinkers uit 19 landen) die in het toonaangevende wetenschapsblad The Lancet was verschenen.

Bij nadere bestudering blijkt dat in deze studie niet staat dat iemand eerder dood gaat als hij één glas per dag drinkt. Wat er wél in de studie staat: dat er vanaf 100 gram alcohol per week (dat komt neer op ongeveer tien glazen bier van 250 ml of 1 liter wijn) een verhoogd algemeen risico op sterfte is. Dat risico neemt vervolgens toe naarmate er meer wordt gedronken. Voor de drinkers in de studie geldt dat de kans op een beroerte, hartfalen, een hoge bloeddruk en een aorta-aneurysma 'lineair' is. De uitzondering is de hartaanval (myocardiaal infarct), waar het verband zelfs omgekeerd lijkt te zijn (minder kans, bij iets meer drinken).

Zowel De Volkskrant als Trouw hebben aandacht besteed aan het feit dat hun berichtgeving te kort door de bocht was.

Maar wat is nu wel een goed advies?
De Volkskrant houdt het bij het advies van de Gezondheidsraad: voor uw gezondheid moet u niet drinken, doet u het toch, houdt het dan bij maximaal zeven glazen per week. En dan niet in een keer, want bingedrinken (vier glazen per gelegenheid voor vrouwen, vijf voor mannen) is volgens de Gezondheidsraad dan weer extra slecht. Bij borstkanker geldt overigens dat een glas per dag al te veel is, blijkt uit cijfers van de raad. Daar begint het risico al te stijgen bij de inname van 5 gram alcohol per dag (3,5 glazen per week).

Trouw haalt voedingswetenschapper en hoogleraar Martijn Katan aan. “Dat een glaasje direct heel slecht voor je is, hoor je mij niet zeggen”, aldus de hoogleraar. “Maar gezond is het ook niet. Op veel fronten verhoogt het direct de kans op ziekte: van borstkanker tot dementie en hart- en vaatziekten.”
Trudy Voortman, de Nederlandse voedingswetenschapper van het Erasmus MC die meewerkte aan de Lancet-studie, schrok nogal van hoe Nederland reageerde op haar onderzoek. Toch blijft ze er pal achter staan. “Elk glas alcohol verhoogt de kans op allerlei ziekten, ook naar nu blijkt op de meeste hart- en vaatziekten. Maar veel mensen willen de boodschap niet horen.”

Bronnen: trouw.nl en volkskrant.nl.

Laatste nieuws