NL EN
DONEER NU!

Trimbos publiceert infosheet over alcoholreclame via sportsponsoring

3 juli 2024

Het Trimbos-instituut heeft een infosheet uitgegeven over alcoholreclame via sportsponsoring. Dit vanwege de sportzomer waarin verschillende grote internationale (top)sportevenementen worden georganiseerd.

De twee grootste bierbrouwers ter wereld – AB InBev en Heineken – sponsoren enkele van deze grote sportevenementen. Zo is AB InBev één van de hoofdsponsors van de Olympische Spelen met hun snelst groeiende alcoholvrije biermerk Corona Cero. Heineken is naamsponsor van de Formule I in Zandvoort. De tennistoernooien Wimbledon en de US Open kennen meerdere alcoholproducenten als officiële partner.

Met alcoholreclame via sportsponsoring willen alcoholproducenten onder andere de merkbekendheid vergroten, specifieke en nieuwe doelgroepen bereiken en het merk positioneren en verbinden aan positieve sportgerelateerde emoties, zoals gezondheid, energie, teamgeest en overwinning. Dit doen alcoholproducenten voor het stimuleren en verhogen van de verkoop, het gebruik van en de binding aan hun producten.

Uit onderzoek blijkt dat het zien van alcoholreclame via sportsponsoring leidt tot eerder en meer alcoholgebruik bij jongeren en (jong)volwassenen en kan worden gezien als een serieus, maar vermijdbaar risico voor alcoholschade.

Verschillende Europese landen hebben strengere maatregelen op het gebied van alcoholreclame via sportsponsoring. De infosheet geeft een overzicht. Nederland heeft geen verbod. Alcoholreclame wordt in Nederland grotendeels gereguleerd door middel van zelfregulering door de alcoholindustrie. Een totaal verbod op alcoholreclame is het meest effectief in het verminderen van alcoholgebruik en -schade, zelfregulering is het minst effectief. In Nederland is er draagvlak onder twee derde (65%) van de volwassenen om alcoholreclame te verbieden.

Bron: trimbos.nl.

infosheet-alcoholreclame-via-sportsponsoring.pdfinfosheet-alcoholreclame-via-sportsponsoring.pdf (3,79 MB)

Laatste nieuws