NL EN
DONEER NU!

Omzet buurtcafés trekt nog niet aan

10 januari 2016

Omzet buurtcafés trekt nog niet aan Cafés blijven achter wat betreft het herstel na de economische crisis. Dat meldt het CBS vandaag. Vooral de oude buurt- en dorpscafés kwijnen weg in de fellere concurrentiestrijd. De omzet in kroegen bleef in de eerste drie kwartalen van vorig jaar 7% achter op 2007 en scoorde daarmee het laagst van alle traditionele horeca in Nederland. Desalniettemin stegen de prijzen in de kroeg wel het meest. Gemiddeld kost een glas wijn, biertje of andere consumptie nu 25% meer dan 8 jaar geleden.

"Cafés zijn relatief laat begonnen met innoveren, waardoor ze nu achterop lopen", zegt een woordvoerder van Horeca Nederland over de kroegendepressie. Buurtcafés met alleen drank en nootjes, zonder nieuwe inkomsten, leggen het af. "Cafés hebben extra last van strengere wetten", weet de brancheorganisatie. "Eerst was er het rookverbod, daarna kwamen er allerlei andere nadelige maatregelen, zoals de verhoging van de leeftijdsgrens voor het schenken van alcohol. Ook mogen sportverenigingen in sommige gemeenten sinds kort tot in de wat latere uurtjes alcohol schenken."

Ger van der Graft, eigenaar van Café de Krullebol in Almere wijt de teloorgang aan de prijsvechtende supermarkten in zijn buurt. "Al voor negen euro heb je een kratje bier. Klanten gaan 's zomers daarom liever in de achtertuin zitten."

Bronnen: volkskrant.nl en parool.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl