NL EN
DONEER NU!

Bol.com stopt abrupt met de verkoop van alcohol

9 september 2020

Bol.com stopt plots met de verkoop van alcoholhoudende dranken, nog geen twee jaar nadat het bedrijf er mee begon.

Als reden geeft het grootste onlineverkoopplatform van Nederland op bang te zijn dat drank wordt bezorgd bij klanten die jonger zijn dan achttien jaar. Zowel bezorgdiensten als PostNL als de drankverkopers zelf kunnen volgens Bol.com niet voldoende waarborgen dat er geen alcoholhoudende dranken worden besteld door en afgeleverd bij jongeren onder de achttien.

Uit onderzoek van bureau Nuchter, het kenniscentrum voor de naleving van leeftijdsgrenzen, blijkt "dat een verantwoorde aflevering aan de deur door bezorgdiensten onvoldoende is geborgd", zo stelt de webwinkel. "Daarom stoppen we (voor nu) met het aanbieden van alcoholische dranken."

Volgens Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP komt de beslissing van Bol.com op dit punt als een grote verrassing. Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft zojuist een voorstel voor een nieuwe alcoholwet ingediend met onder meer als doel het verbeteren van effectieve leeftijdscontrole bij online bestellen en bezorgen van drank. Van Dalen: "Het is duidelijk dat Bol.com geen vertrouwen heeft in de voorstellen van Blokhuis en waarschijnlijk zelfs imagoschade vreest."

In Nederland wordt regelmatig onderzoek gedaan naar de mate van naleving van de 18-jaargrens. Uit het meest recente landelijke onderzoek blijkt dat de naleving van de leeftijdsgrens bij online bestellingen en leveringen dramatisch laag is. Maar bij 2,2% van de aankopen via webwinkels wordt de leeftijdsgrens goed nageleefd.

Bronnen: eucam.info en trouw.nl.

Bol.com stopt abrupt met de verkoop van alcohol

Laatste nieuws