NL EN
DONEER NU!

“Softe” gedragscode voor studentenverenigingen

19 juni 2024

In aanwezigheid van minister Robbert Dijkgraaf, ondertekenden dinsdag 50 studentenverenigingen een gedragscode die grensoverschrijdend gedrag binnen de verenigingen moet tegengaan. Daarin staan onder andere afspraken over seksueel grensoverschrijdend gedrag, middelengebruik en studentenwelzijn. Maar er is kritiek op de gedragscode.

De Nationale Gedragscode 2024, een initiatief van de Landelijke Kamer van Verenigingen, kaart een brede lijst met onderwerpen aan. Onder meer duurzaamheid, middelengebruik en mentaal welzijn komen aan bod. Zo wordt er door de verenigingen afgesproken dat er alcohol met een lager alcoholgehalte of 0.0-drankjes aanwezig zijn op de sociëteit. En bij feestjes moet er een nuchter bestuurslid of iemand van de barcommissie rondlopen die een oogje in het zeil houdt. Ook komt er een meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag.

Voorzitter Linde van Mechelen van het bestuur der Landelijke Kamer vertelt waarom ze de gedragscode nodig vonden. "De richtlijnen die we eerst hadden, waren achterhaald, en misten een aantal onderwerpen die we nu heel belangrijk vinden. Omdat wij veiligheid en respect binnen studentenverenigingen heel belangrijk vinden, is er nu een nieuwe gedragscode voor studenten."

Oud-politica en advocaat Ina Brouwer is kritisch over de effectiviteit van de gedragscode. "Het is niet voldoende. Helemaal niet in deze tijd." Ze noemt het 'soft beleid'. "Ik mis een aantal hardere dingen. Want de harde consequenties, die zijn voor de slachtoffers. Wat gebeurt er als er in de toekomst weer een bangalijst verschijnt? Dat staat er niet in", aldus Brouwer.

Bronnen: ad.nl en avrotros.nl.

Laatste nieuws