NL EN
DONEER NU!

Nieuwegein voor de rechter wegens deelname aan pilot VNG

19 juli 2016

De SlijtersUnie klaagt de gemeente Nieuwegein aan, omdat die experimenteert met de Drank- en Horecawet. In het kader van de blurring-pilot van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wordt het gedoogd dat gewone winkels, zoals een boekhandel, alcohol verkopen.

De SlijtersUnie stond vorige week tegenover de VNG die de pilot heeft geïnitieerd, maar vond daar geen luisterend oor. De rechter vond dat de uitvoering van de pilot de verantwoordelijkheid is van de individuele gemeenten, niet van de VNG. Nieuwegein is nu de eerste individuele gemeente die de Slijtersunie voor de rechter daagt.

"De rechter in Zwolle stelde al eerder dit jaar dat gemeenten niet mogen experimenteren met de Drank- en Horecawet. Dan doen ze nu wel," stelt Marc Houben van de branchevereniging. "Slijters bestaan bij de gratie van Drank- en Horecawet, die zorgt dat de distributie van drank gescheiden is. De overheid spreekt ons bovendien voortdurend aan op onze verantwoordelijkheid voor bijvoorbeeld de leeftijdscontrole. Wij vinden daarom dat de overheden niet mogen spelen met de wet."

Bron: ad.nl.

Laatste nieuws