NL EN
DONEER NU!

Experts: 'Breng gevoel gepakt te kunnen worden terug'

3 januari 2023

Volgens recente cijfers zijn verkeersdeelnemers in het algemeen niet bang betrapt te worden met drank op achter het stuur. Ongeveer acht op de tien bestuurders acht de pakkans klein tot zeer klein, blijkt uit een vorige maand uitgebracht overheidsrapport. "Zorg dat de drankrijder weer het gevoel krijgt dat hij of zij wél gepakt kan worden", zeggen deskundigen tegen NU.nl, "te beginnen door de grote fuiken weer in te zetten."

Momenteel rijdt 2,6% van de automobilisten tijdens weekendnachten onder invloed van alcohol. Dat is bijna twee keer zoveel als de 1,4% in 2017.

Ook uit politiecijfers blijkt dat het aantal bestuurders onder invloed toeneemt de laatste jaren. In 2022 betrapte de politie tot en met november bijna 40.000 mensen op rijden onder invloed. Daarmee zijn we terug op het niveau van 2012. In 2021 schreef de politie 31.600 processen-verbaal uit voor rijden onder invloed.

Sinds 2016 zijn er steeds minder grootschalige politiecontroles, ook wel fuiken genoemd. De politie zet nu liever in op kleinere drankcontroles, die ook sneller van plek veranderen. Dat doet het korps omdat het minder mensen heeft. Bovendien waarschuwen mensen elkaar snel via sociale media als er ergens een fuik staat.

Toch heeft het ook een groot voordeel als mensen elkaar waarschuwen. Dat stelt Patrick Rugebregt van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Het nieuws dat er een controle is, komt zo precies bij de juiste doelgroep terecht volgens hem. Ninette van Hasselt, programmamanager alcohol bij het Trimbos-instituut, sluit zich daarbij aan: "Daar is enorm veel winst te behalen." Ook bij Veilig Verkeer Nederland zijn ze een groot voorstander van de fuik. "Wat ons betreft mogen die meteen terug", zegt een woordvoerder.

Maar de controles zijn niet de enige manier om drank in het verkeer te voorkomen. Zo is er ook aan de kant van preventie nog veel te winnen. De BoB-campagne, die sinds 2001 loopt, wordt nog steeds regelmatig vernieuwd. Ook het alcoholslot werkt goed volgens het SWOV. Alleen mag het alcoholslot sinds 2016 om juridische redenen niet meer worden opgelegd.

Bron: nu.nl.

Laatste nieuws