NL EN
DONEER NU!

Hof: er waren geen kartelafspraken rond Ageviewers

4 april 2017

Hof: er waren geen kartelafspraken rond Ageviewers Het Hof in Den Haag heeft vandaag uitspraak gedaan in de kartelzaak rond Ageviewers. Dit effectieve leeftijdscontrolesysteem voor de verkoop van alcohol en tabak werd – zo oordeelde vorig jaar de rechter - met verboden afspraken geweerd uit de supermarkten die aangesloten zijn bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Het CBL en Jumbo werden veroordeeld voor overtreding van de mededingingswet. Het Hof oordeelt nu dat er geen kartelafspraken waren.

Ageviewers werd in 2008 uit alle supermarkten verbannen nadat het CBL een richtlijn opstelde die maakt dat alleen caissières de leeftijd van klanten mogen checken. Supermarkt C1000 zou het systeem in al haar winkels gaan gebruiken, maar zag daar plotseling van af nadat de richtlijn van het CBL was vastgesteld.

Vorig jaar oordeelde de rechtbank in Den Haag dat deze richtlijn een verboden kartelafspraak is. Maar het Hof in dezelfde stad vernietigde vandaag in hoger beroep dit vonnis. Volgens de hogere rechtbank is het heel goed mogelijk dat supermarkten Ageviewers gebruiken, terwijl ze gebruik maken van de richtlijn. Die geeft namelijk slechts minimumeisen aan, aldus het vonnis in hoger beroep.
Het Hof gaat mee in de verwijten van de supermarkten, dat Ageviewers niet klantvriendelijk zou zijn voor mensen die aantoonbaar ouder dan 18 jaar zijn. Zij vonden het hinderlijk dat bij de kassa een videoverbinding werd gemaakt met externe leeftijdscontroleurs van Ageviewers op het moment dat ze drank of tabak kochten.

HEM, het bedrijf achter Ageviewers, beraadt zich nog over of het in cassatie gaat tegen de uitspraak.

Hier link naar uitspraak.

Bron: telegraaf.nl.

Laatste nieuws