NL EN
DONEER NU!

SlijtersUnie verliest gevecht tegen pakketbezorger DPD in Best

17 augustus 2016

SlijtersUnie verliest gevecht tegen pakketbezorger DPD in Best Branchevereniging SlijtersUnie die eist dat burgemeesters optreden tegen pakketbezorgers die drank aan huis afleveren heeft een rechtszaak hierover bij de Raad van State verloren. Woensdag besliste de hoogste bestuursrechter dat pakjesbezorger DPD in Best geen slijter is.

De advocaat van de SlijtersUnie bestelde in mei 2014 via internet een fles sterke drank in Spanje en verzocht die op zijn kantoor in Eindhoven te bezorgen. Dit gebeurde enkele dagen later door pakketbezorger DPD uit Best. Volgens de SlijtersUnie trad DPD feitelijk op als slijtersbedrijf, terwijl zij daar geen vergunning voor heeft. Daarom verzocht de vereniging de burgemeester van Best de Drank- en Horecawet te handhaven. De burgemeester wees het verzoek af, omdat er volgens hem geen sprake is van een slijtersbedrijf.

De Raad van State is het eens met de burgemeester van Best dat niet DPD maar de online-verkoper van de fles likeur de slijter is. DPD is slechts de vervoerder en valt niet onder de Drank- en Horecawet.

De Raad van State heeft zich niet uitgelaten over de vraag of pakketbezorgers bij aflevering van drank een leeftijdscontrole moeten uitvoeren. Door de gekozen procedurele aanpak van SlijtersUnie is deze vraag buiten de hoger beroepszaak gebleven.

Uitspraak ECLI:NL:RVS:2016:2252: hier.

Bronnen: ed.nl en stap.nl.

Laatste nieuws