NL EN
DONEER NU!

Krijgt het Preventieakkoord nog een zinvol vervolg?

2 juni 2022

Eind 2018 werd het Nationaal Preventieakkoord gesloten. Daarin waren doelen en maatregelen opgenomen over overgewicht, roken en problematisch alcoholgebruik. Onder druk van de industrie zijn er echter weinig bewezen effectieve maatregelen afgesproken.

Met de uitvoering van de wel afgesproken maatregelen wil het ook nog eens niet vlotten. Slechts een klein deel van de concrete afspraken voor 2020 is nagekomen.

Onderzoeksjournalist Krista Kroon ging voor het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde langs bij Anoukh van Giessen, projectleider monitoring en doorrekening impact Nationaal Preventieakkoord bij het RIVM, en bij hoogleraar Jochen Mierau. Lukt het om polderend te komen tot een effectief preventiebeleid? Zijn steviger maatregelen nodig en zou het wettelijk verankeren van gezondheidsdoelen effectief zijn?

Aan het woord komt ook Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, een gezondheidsorganisatie die deelneemt aan het Preventieakkoord. Hij vraagt zich inmiddels af: "Wat doen we hier eigenlijk nog?"

Bron: ntvg.nl.

Laatste nieuws