NL EN
DONEER NU!

Vlaams expertisecentrum doet drie voorstellen voor nieuw alcoholplan

20 oktober 2016

Vlaams expertisecentrum doet drie voorstellen voor nieuw alcoholplan Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) komt met drie voorstellen in aanloop naar de besprekingen voor een nieuw alcoholplan maandag. Dan zitten de betrokken Belgische ministers rond de tafel om te komen voor een doeltreffend actieplan tegen alcoholmisbruik.

De voorstellen zijn:

1. Prijsverhoging.
De belasting op sterkedrank is toegenomen. De verkoop is hierdoor gedaald. Mensen zijn overgeschakeld naar bier en wijn, zonder minder alcohol te gaan drinken. Verhoog de accijns op alle alcoholhoudende dranken.

2. Geen aanlokkelijke reclame meer.
Niet alleen minder reclame voor alcohol maar ook minder aantrekkelijke campagnes. Zo wil VAD niet langer jonge mooie mensen in sportieve context die alcohol drinken.

3. Verkoopverbod in tankstations en nachtwinkels en leeftijdsgrens van 18.
Alcohol is een schadelijk, toxisch product en daarom wil VAD een verhoging van de beginleeftijd van 16 naar 18 jaar. België is een van de laatste Europese landen waar jongeren vanaf 16 alcohol mogen drinken. Ook de beschikbaarheid in tankstations en nachtwinkels moet worden aangepakt.

Bron: hbvl.be.

Laatste nieuws