NL EN
DONEER NU!

Winkels verkochten in januari minder alcoholhoudende dranken

9 februari 2024

Bureau Hiiper heeft onderzoek gedaan naar de verkoop van alcohol in januari bij speciaalzaken en bij supermarkten.

Dat steeds meer mensen 'aan dry january doen' is duidelijk terug te zien in de verkoopcijfers van slijterijen. Wanneer we de cijfers van januari 2024 vergelijken met de periode september t/m november 2023, kunnen we concluderen dat er 18% minder transacties zijn gedaan bij alcohol speciaalzaken. Een flink aantal. Ten opzichte van januari 2023 zien we dit jaar een daling van 11%.

Dat deze trend zich niet alleen beperkt tot slijterijen staat buiten kijf. Ook bij supermarkten zijn er in januari duidelijk minder alcoholhoudende dranken over de toonbank gegaan, want we zien ook hier een flinke daling van 18% ten opzichte van maanden september t/m november 2023. De dalende alcoholverkopen is dus een trend over de volle breedte van de markt.

Uit recente cijfers van Circana bleek - opvallend genoeg – dat ook de verkoop van alcoholvrij bier in januari daalde. In vergelijking met dezelfde maand vorig jaar daalde het volume van alcoholvrij bier met 7,5%. De nieuwe categorieën 'alcoholvrije premixen' en 'alcoholvrije gedistilleerde dranken' lieten wel volumegroei zien.

Bronnen: hiiper.nl, distrifood.nl en distrifood.nl.

Laatste nieuws