NL EN
DONEER NU!

Kenniscampagne ‘Op je gezondheid?’ over relatie alcohol en kanker vandaag gestart

3 juli 2023

Vandaag zijn de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en KWF Kankerbestrijding gestart met een kenniscampagne over de relatie tussen alcohol en kanker. De campagne is ontwikkeld in het kader van de Gezonde Generatie.

Het doel van de campagne ‘Op je gezondheid?’ is kennis delen en bewustwording creëren. De campagne zet een vraagteken bij ons eigen proostgedrag; best gek toch dat we proosten op onze gezondheid als je weet dat alcohol juist slecht voor je is? De campagne vertelt ook dat alcohol drinken de kans op zeven soorten kanker vergroot (naast circa 200 andere ziekten). Het gaat dan om een vergrote kans op mond-, keelholte-, strottenhoofd-, slokdarm-, borst-, lever- en darmkanker. Ruim 4.000 nieuwe kankergevallen in Nederland worden veroorzaakt door alcohol.

Johan van de Gronden, directeur KWF en voorzitter van AlcoholPreventie voor de Gezonde Generatie: "Vaak kun je aan het krijgen van kanker helemaal niks doen. Maar zeker in een derde van de gevallen wordt kanker mede veroorzaakt door een ongezonde leefstijl, waaronder het drinken van alcohol. Het risico op bijvoorbeeld borstkanker neemt al toe bij 1 glas alcohol per dag. Mensen worden aangemoedigd hier meer over te weten te komen, zodat ze bewustere keuzes kunnen maken."

Uit onderzoek van het Trimbos-instituut eerder dit jaar bleek al dat slechts 37% van de Nederlanders weet dat het drinken van alcohol kan leiden tot kanker.

De kenniscampagne is van 3 juli t/m 17 juli en 24 t/m 31 juli op de televisie en van 6 juli t/m 16 juli in de bioscoop. Vanaf 3 juli is de kenniscampagne ook één week zichtbaar via digital Out-Of-Home op stations en op straat in grote steden. Verder wordt de kenniscampagne de gehele periode van 3 juli tot 31 juli ondersteund door verspreiding via de social kanalen, online video en de inzet van een influencer. De initiatiefnemers willen de komende jaren meer kenniscampagnes starten over andere gezondheidseffecten van alcohol.

Campagnesite: https://www.gezondegeneratie.nl/alcohol/

Kenniscampagne ‘Op je gezondheid?’ over relatie alcohol en kanker vandaag  gestart

Laatste nieuws