NL EN
DONEER NU!

Daling aantal discotheken zet door

31 mei 2017

Daling aantal discotheken zet door Het aantal discotheken blijft onverminderd hard dalen in Nederland. De afgelopen vijf jaar is het aantal discotheken in Nederland afgenomen van 226 naar 174, een daling van 23%. De afgelopen tien jaar daalde het aantal discotheken met 44%.

Ondanks de negatieve ontwikkelingen zien we ook, met name in de grote steden, dat nieuwe clubs de deuren openen en inspelen op de trend van ‘blurring’. Clubs waar ook gedineerd en zelfs ontbeten kan worden of die tevens dienst doen als werkplaats. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies.

Volgens HorecaDNA telde Zuid-Holland in 2008 nog de meeste discotheken (56). Echter door een forse daling van ruim 55% telt Noord-Holland (waar het aanbod met ‘slechts’ 31% daalde) nu de meeste discotheken (33). In Groningen (-67%) en Limburg (-62%) daalde het aanbod relatief het hardst. Friesland lijkt de provincie waar de discotheek nog enigszins stand houdt. Het aanbod daalde met minder dan 30% en de provincie telt, relatief gezien, verreweg de meeste discotheken (1,9 per 10.000 jongeren). Dit is te verklaren doordat deze provincie zeer populair is onder jongeren als vakantiebestemmingen, net als Zeeland (1,3 discotheken per 10.000 jongeren).

Redenen voor de daling is het grote aanbod van dancefestivals. Volgens ING worden er jaarlijks circa 170 dance events georganiseerd. In 2012 waren dit er nog maar 130. Concurrentie is ook te vinden vanuit de poppodia en concepten zoals de Westergasfabriek met een breed en gevarieerd aanbod voor een breed publiek.

In onze buurlanden Duitsland (-22%) en België (-19%) daalde het aantal discotheken in de periode 2011-2015 ook, maar minder dan in Nederland. Een verklaring voor het grote verschil is niet naar één oorzaak te herleiden. Mogelijk speelt een rol dat jongeren in Duitsland en in België eerder bier mogen drinken. De jeugd komt daar dus al eerder dan in Nederland in aanraking met alcohol.

Bron: spronsen.com.

de-discotheek-en-club-in-beeld-2017.pdfde-discotheek-en-club-in-beeld-2017.pdf (1,63 MB)

Laatste nieuws