NL EN
DONEER NU!

Ook mannen moeten 3 maanden voor zwangerschap stoppen met roken en drinken

9 september 2019

Ook mannen moeten 3 maanden voor zwangerschap stoppen met roken en drinken Niet alleen vrouwen, ook mannen moeten al drie maanden voor de bevruchting op hun gezondheid gaan letten. Roken en drinken kunnen al ver voor de zwangerschap invloed hebben op de gezondheid van het kind. Dat zegt professor Lode Godderis (KU Leuven) tijdens het Kinderwenscongres.

Godderis: "Dat roken en alcohol drinken tijdens een zwangerschap geen goed idee is, weet ondertussen iedereen. Alleen merken veel vrouwen pas na vijf à zes weken dat ze zwanger zijn. Terwijl net in de eerste paar weken van zo’n zwangerschap de aanzet wordt gegeven voor de vorming van de meeste organen. Een cruciale periode dus, waarin er vaak toch nog contact is met schadelijke stoffen allerhande."

Ook voor de aanstaande vader is het een goed idee om zijn levensstijl aan te passen. "De aanmaak van spermatozoïden duurt ongeveer drie maanden. Als je als man in die periode in contact komt met schadelijke stoffen, heeft dat niet alleen een nefast effect op de kwaliteit van je sperma, maar ook op het genetisch materiaal dat je doorgeeft. Wat op zijn beurt dan weer tot gezondheidsproblemen bij de baby kan leiden", aldus Godderis.

Bronnen: welingelichtekringen.nl en demorgen.be.

Laatste nieuws