NL EN
DONEER NU!

Van Hasselt: blurring nadelig voor de volksgezondheid

5 februari 2022

Van Hasselt: blurring nadelig voor de volksgezondheid Is een versoepeling van de Alcoholwet waardoor blurring (mengvormen winkel/horeca) wordt toegestaan de oplossing om binnensteden aantrekkelijker te maken?

Ninette van Hasselt van het Trimbos-instituut is in een opiniestuk in de Telegraaf helder: blurring is nadelig voor de volksgezondheid. Vooral voor kinderen, jongeren, jongvolwassenen en personen die een verslaving hebben (gehad) of aanleg daarvoor hebben. Ook heeft het ongewenste effecten op de veiligheid. Blurring vergt extra inzet van gemeenten voor handhaving, terwijl de capaciteit al beperkt is. De positieve economische effecten voor de betrokken ondernemers en gemeenten zijn veel minder zeker. Onduidelijk is ook hoeveel last de horeca krijgt van de concurrentie die door blurring kan ontstaan.

Toch lijken de beperkte – eventuele – economische voordelen die blurring met alcohol kunnen opleveren, door het kabinet zwaarder te wegen dan de belangen voor de volksgezondheid en de kosten daarvan.

Van Hasselt: "Dat is een raar signaal in een tijd waarin een gezonde leefstijl steeds belangrijker blijkt." Zij vindt blurring "een zware ondermijning van het Preventie-akkoord."

Bron: telegraaf.nl.

Laatste nieuws