NL EN
DONEER NU!

NRC: cijfer van 2 miljoen kooppogingen is ongefundeerd

5 februari 2016

Staatssecretaris Martin van Rijn informeerde de Tweede Kamer maandag over een onderzoek naar de handhaving van de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol. Daarin staat dat minderjarigen jaarlijks naar schatting 1.978.220 (dus zo’n 2 miljoen) keer een geslaagde kooppoging doen.

Het aantal kooppogingen is berekend door jongeren van 16 en 17 jaar te vragen hoe vaak zij de afgelopen maand alcohol hebben gekocht (of proberen te kopen) en waar dan wel. Op basis daarvan is een schatting gemaakt van het aantal jaarlijkse kooppogingen per verkoopkanaal. Vervolgens is gekeken naar de gemiddelde slaagkans bij supermarkten en in de horeca. Zo kon een schatting gemaakt worden van het aantal jaarlijkse geslaagde kooppogingen van 16 en 17-jarigen.

NRC twijfelt aan de exactheid van het getal van geslaagde aankooppogingen en beoordeelt de uitspraak dat 2 miljoen minderjarigen een kooppoging doen als ongefundeerd. Met name omdat er onduidelijkheid is of jongeren nu is gevraagd of ze alcohol hebben gekocht dan wel hebben proberen te kopen.

Bron: nrc.nl.

Laatste nieuws