NL EN
DONEER NU!

Wie is aansprakelijk voor ongeval op bedrijfsfeestje waar veel wordt gedronken?

30 augustus 2018

Wie is aansprakelijk voor ongeval op bedrijfsfeestje waar veel wordt gedronken? De Rechtbank Noord-Holland heeft onlangs een opvallende uitspraak gedaan over de (mede) aansprakelijkheid voor een ongeval op een bedrijfsfeest waar veel alcohol werd gedronken.

De zaak was als volgt: een nuchtere man neemt illegaal vuurwerk mee naar een bedrijfsfeestje waar veel alcohol wordt gedronken. Hij laat het zien en een van de aanwezigen pakt het af, steekt het binnen aan en verliest een deel van zijn hand. Het slachtoffer klaagt de nuchtere man aan. Had de nuchtere man maatregelen moeten treffen dat het illegale vuurwerk niet in handen kwam van dronken feestvierders?

De rechter is van oordeel dat je extra oplettend en voorzichtig moet zijn als je zwaar vuurwerk meeneemt in een setting waarin alcohol worden genuttigd. Alcohol heeft immers een ontremmende werking, die algemeen bekend kan worden geacht en die toeneemt naar mate men meer drinkt. De rechtbank is verder van oordeel dat de nuchtere man zich van dat risico bewust heeft kunnen zijn en het vuurwerk onmiddellijk had moeten terugpakken van de dronken man.

Volgens de rechtbank heeft de nuchtere man onrechtmatig gehandeld: hij heeft zeer zwaar vuurwerk meegenomen naar een bedrijfsfeest waar ruim alcohol werd genuttigd en heeft het vuurwerk daarbij uit het oog verloren.

Maar het dronken slachtoffer was ook extreem onvoorzichtig. De omstandigheid dat hij onder invloed van alcohol heeft gehandeld doet daaraan niet af. Zijn onvoorzichtige gedrag omvat mede het drinken van zoveel alcohol dat hij niet eens meer in de gaten had dat hij gevaarlijk bezig was.

Uitspraak: beiden deels aansprakelijk.

Bron: rechtspraak.nl.

Laatste nieuws