NL EN
DONEER NU!

Rechtbank: burgemeester mag geen ontheffing verlenen voor het organiseren van een wijnproeverij

19 april 2016

Rechtbank: burgemeester mag geen ontheffing verlenen voor het organiseren van een wijnproeverij De rechtbank Overijssel heeft gisteren uitspraak gedaan in een zaak die het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP had aangespannen tegen de gemeente Hengelo. Die had een meerjarige ontheffing verleend aan een wijnhandelaar voor het organiseren van zowel een voor- als najaarswijnproeverij. De rechtbank oordeelt nu dat dat niet mag.

De belangrijkste vraag waar het hier om gaat is: mag een burgemeester het houden van twee wijnproeverijen van één winkelier zien als een 'bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard', een wettelijk vereiste voor een artikel 35-ontheffing? De rechter heeft nu bepaald dat dat niet het geval is. Dat zou wel het geval zijn als er sprake zou zijn van een kleine braderie met een jaarmarkt c.q. straatverkoop waaraan meer ondernemers deelnemen. Maar hier is sprake van één aanbieder van zijn waren, gaat het om activiteiten die niet wezenlijk afwijken van wat hij normaal doet (wijn verkopen) en biedt hij ze bovendien aan binnen zijn eigen pand.
Tot slot oordeelt de rechtbank dat het tweemaal houden van een wijnproeverij per jaar zich sowieso niet leent voor één ontheffing.

Bron: rechtspraak.nl.

uitspraak-rechtbank-overijssel-inzake-hengelo-_1.pdfuitspraak-rechtbank-overijssel-inzake-hengelo-_1.pdf (312 kB)

Laatste nieuws