NL EN
DONEER NU!

Vroegsignalering in huisartsenpraktijk veelbelovend

9 maart 2024

Patiënten die te veel drinken of medicijnen slikken zijn vaak goed te behandelen in de huisartsenpraktijk. Dat is de voorzichtige conclusie van een studie bij 21 dokterspraktijken met een speciale aanpak in Almelo en omgeving.

De aanpak wordt gecoördineerd door huisartsenorganisatie FEA en gefinancierd door verzekeraar Menzis. De huisartsen hebben bijscholing van Tactus gehad om verslavingsproblematiek tijdens het spreekuur ter sprake te brengen. Ook kwamen er extra praktijkondersteuners (POH's) te werken met specifieke kennis van zaken.

Van juli 2021 t/m juni 2023 is er onderzoek gedaan naar hoe het project verliep en hoe het 98 patiënten verging. Zowel het gemiddeld aantal gebruiksdagen als de gebruikshoeveelheid per dag was fors afgenomen na afloop van het POH-traject.

Bij meer dan één op de drie patiënten werd opname in een afkickkliniek waarschijnlijk voorkomen, is de inschatting van praktijkondersteuners. Meestal waren maar één tot zes gesprekken met deze hulpverlener nodig. Dit verdeeld over vier maanden. In 14% van de gevallen was er sprake van drop-out.

Het resultaat is veelbelovend, concluderen Tactus, Federatie Eerstelijnszorg Almelo en Menzis. Al is meer studie nodig.

Bronnen: ad.nl en tactus.nl.

Laatste nieuws