NL EN
DONEER NU!

Dit is de kwestie over alcohol

9 maart 2023

Het EO-programma “Dit is de kwestie” besteedde gisterenavond aandacht aan de alcoholproblematiek. De vraag aan enkele experts en betrokkenen is: wordt het tijd voor een alcoholverbod?

Kinderarts Nico van der Lely behandelt kinderen met een alcoholvergiftiging. Volgens hem weten kinderen te weinig over de risico’s van alcoholgebruik. Bijvoorbeeld over het verhoogde risico op borstkanker. Tien procent van nieuwe kankergevallen bij mannen komt door alcohol." Toch vindt Van der Lely niet dat we alcohol moeten uitbannen. Zo rigoureus hoeft het ook weer niet, vindt Van der Lely. "Elke sigaret is slecht, maar een biertje hoeft niet slecht te zijn. Als je het maar niet te veel doet, niet te vaak en niet op jonge leeftijd. Als je normaal met een product omgaat, is er helemaal niks mee. Zo sta ik er in. Piekdrinken is schadelijk."

Onderzoeker Rob Bovens stelt dat Nederland een groot drankprobleem heeft. "Ons alcoholgebruik wil niet dalen. Er zijn natuurlijk bepaalde risicogroepen die wat meer aandacht krijgen, maar over de hele linie krijgen we het bijna niet voor elkaar. Het afgelopen jaar is het drankgebruik eigenlijk nauwelijks gedaald. Sterker nog: jongeren tussen 16 en 18 jaar zijn zelf nog iets meer gaan drinken op het moment dat ze drinken." Hoe zouden we ons alcoholgebruik kunnen terugdringen? Daar heeft Bovens verschillende ideeën bij. "Ik zou het minder aantrekkelijk maken, dus wat mij betreft komt er direct een reclameverbod. Ook zou ik het echt duurder maken, bij tabak werkt dat ook goed. Ook moet je het veel minder beschikbaar maken. Haal het weg uit de supermarkt en sta het niet toe op plekken zoals kledingwinkels."

Bioloog Midas Dekkers is wat je noemt een geoefende drinker. Hij ziet er minder kwaad in: "Mensen hebben behoefte aan troost." Dekkers vindt alcohol “de smeerolie van de maatschappij”. Alcohol is de smeerolie van de maatschappij, vindt Dekkers. "Als je een motor niet op tijd smeert, dan draait hij helemaal in de soep. Als je te veel smeerolie in een motor gooit, draait hij ook in de soep. De kunst is: een drupje hier, een drupje daar op zijn tijd."

Tot slotte komt aan het woord de alcoholvrije slijter Wim Boekema. Hij wil met zijn slijterij het suffe, beperkte idee van alcoholvrij wegnemen. “Ook met alcoholvrij kan je een mooi feestje hebben”, stelt hij.

Bron: eo.nl.

Laatste nieuws