NL EN
DONEER NU!

In 2018 per dag 23 boetes voor dronken overlastgevers

5 juli 2019

In heel Nederland werden vorig jaar iedere dag gemiddeld 23 dronken overlastgevers op de bon geslingerd. In totaal ging het om 8.524 boetes. Dat zijn er aanzienlijk minder dan voorheen: in piekjaar 2014 werden namelijk nog 15.387 prenten voor openbare dronkenschap uitgeschreven.

Het aantal boetes voor openbare dronkenschap verschilt sterk per provincie en gemeente. Zo werden de afgelopen zeven jaar steevast twee op de vijf boetes uitgeschreven in Zuid-Holland. Dat het totaalcijfer voor heel Nederland daalt, komt dan ook vooral doordat het aantal boetes in deze provincie (en in mindere mate in Noord-Holland) daalde. In zeven van de twaalf provincies werden in 2018 namelijk juist méér boetes uitgedeeld dan in het jaar ervoor.

In Den Haag werden elk jaar de meeste dronken overlastgevers op de bon geslingerd. Zo ook in 2018: toen werden in totaal ruim 1.100 boetes uitgeschreven voor openbare dronkenschap. Rotterdam volgt op de lijst met 800 beboete overtreders.

Iemand die teveel gedronken heeft en zich op straat 'asociaal of vervelend gedraagt', kan een boete van €95 op de mat krijgen. In geval van flinke overlast (dronken het verkeer belemmeren, de orde verstoren of de veiligheid van een ander bedreigen) kan een boete van €380 worden opgelegd.

Bronnen: bndestem.nl, ad.nl, rtvoost.nl, indebuurt.nl en indebuurt.nl.

In 2018 per dag 23 boetes voor dronken overlastgevers

Laatste nieuws