NL EN
DONEER NU!

Nieuw rapport over alcohol en de hersenen

22 februari 2024

Nieuw rapport over alcohol en de hersenen Vandaag is een onderzoeksrapport gepresenteerd over de invloed van alcohol op het menselijk brein. Het is een gezamenlijke uitgave van 17 Zweedse research instituten, waaraan tal van internationaal bekende experts een bijdrage hebben geleverd.

Het rapport benadrukt dat alcoholgebruik alle hersenfuncties beïnvloedt en het geheugen en de intellectuele vermogens aantast. Bovendien verhoogt alcohol het risico op verschillende hersenziekten en -schades. Het rapport noemt onder meer:

• Foetale blootstelling aan alcohol waardoor permanente structurele en functionele hersenveranderingen ontstaan die leiden tot levenslange leer-, gedrags- en gezondheidsproblemen voor het kind.
• Binge-drinken door adolescenten, wat een belangrijke risicofactor is voor verslaving en dementie op latere leeftijd. Belangrijke hersengebieden zijn in die levensfase zeer gevoelig voor de nadelige effecten van alcohol, met name 'binge drinks'.
• Voor de ouder wordende hersenen is alcoholgebruik een belangrijke risicofactor voor drie neurologische aandoeningen die vaak invaliderend of dodelijk zijn: dementie, beroerte en vallen.
• Zwaar drinken is een belangrijke risicofactor voor depressie en zelfmoord.

De onderzoekers concluderen dat niet (of minder) drinken een belangrijke factor is bij het behoud van de gezondheid van de hersenen. Zij wijzen er nadrukkelijk op dat bepaalde hersenschades enigszins kunnen genezen als men stopt of mindert. Daarom zijn alcoholbeleidsmaatregelen nodig om de bijdrage van alcohol aan neurologische, cognitieve en psychiatrische problemen op bevolkingsniveau te verminderen.

alcohol-and-the-brain_alcohol-and-society-2024_report_en.pdfalcohol-and-the-brain_alcohol-and-society-2024_report_en.pdf (2,97 MB)

Laatste nieuws