NL EN
DONEER NU!

Hogere accijns op alcoholhoudende dranken geen probleem voor meeste Nederlanders

15 september 2023

De meeste mensen vinden het een goed plan om alcohol zwaarder te belasten, zoals waarschijnlijk wordt aangekondigd op Prinsjesdag.

Dat blijkt uit het jaarlijkse Prinsjesdag onderzoek van EénVandaag onder 27.000 mensen. Het demissionaire kabinet komt op Prinsjesdag met een miljardenpakket om de koopkracht van de laagste- en lagere middeninkomens te verbeteren. Dit geld zou deels komen uit het verhogen van de accijns op alcohol en die op tabak.

Zes op de tien deelnemers (62%) vinden het verhogen van de accijns op alcohol in principe een goed plan. Vaak wordt het argument gegeven dat het beter is voor de volksgezondheid. Hoeveel duurder alcohol precies wordt, is nu nog onduidelijk.

De groep die zelf regelmatig een glaasje drinkt, is verdeeld. De helft is voor (49%) en de andere helft (44%) tegen. "Ik wil met mijn lage inkomen ook nog weleens een biertje kunnen pakken op een terrasje", motiveert een drinker die tegen is.

Sommigen vinden het oneerlijk dat juist de groepen die het minst te besteden hebben geraakt worden door het verder belasten van roken en drinken. Zij verwachten dat de hogere inkomens geen moeite zullen hebben met die extra kosten en er niets om laten staan.

Bron: avrotros.nl.

Laatste nieuws