NL EN
DONEER NU!

Amsterdam weigert horeca vergunning bij onduidelijke geldbron

6 november 2018

Amsterdam weigert horeca vergunning bij onduidelijke geldbron Wie in Amsterdam een café, broodjeszaak of snackbar wil beginnen, moet kunnen aantonen waar zijn startkapitaal vandaan komt. Op die manier wil de stad het criminelen nog moeilijker maken geld wit te wassen via de horeca.

De nieuwe aanpak, waarbij het dus aan de ondernemer is om te bewijzen dat hij zuiver op de graat is, is mogelijk door een uitspraak van de bestuursrechter. Die oordeelde in een rechtszaak over een geweigerde vergunning van een restaurant aan de Sloterplas dat de gemeente terecht had gehandeld. Ook de beslissing om een snackbar in het centrum te sluiten was terecht, aldus de rechter. De Syrische eigenaar kon niet bewijzen dat het geld voor zijn uit Saoedi-Arabië afkomstige lening legaal was.

Tot nu toe was het zo dat de gemeente moest bewijzen dat geld waarmee een horecazaak werd opgestart afkomstig was uit het criminele circuit. Dat ging via een zogeheten Bibob-onderzoek (Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur). Als daaruit bleek dat het geld niet eerlijk verdiend was, kreeg de aanvrager geen vergunning. Dat uitvoerige onderzoek is dus niet meer nodig.

De nieuwe werkwijze is uitgedokterd door een team onder de naam IJgeld met daarin mensen van de gemeente, het OM, de politie, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Financial Intelligence Unit.

Bron: rtlz.nl.

Laatste nieuws