NL EN
DONEER NU!

Prenatale blootstelling aan alcohol en latere psychische gevolgen

25 september 2020

Prenatale blootstelling aan alcohol en latere psychische gevolgen Wat is het verband tussen prenatale blootstelling aan alcohol en psychologische, gedrags- en neurologische indicatoren bij kinderen van 9 en 10 jaar? Dat was de onderzoeksvraag van Briana Lees en haar collega’s van de Universiteit van Sydney. De resultaten van hun studie verschenen vandaag online op de site van het gezaghebbende tijdschrift American Journal of Psychiatry.

Onderzocht werden 9.719 jongeren. Op basis van zelfrapportage door de ouders was bekend dat 25,9% van hen (2.518 jongeren) in utero blootgesteld was aan alcohol. Vervolgens werd getest of prenatale alcoholblootstelling geassocieerd was met psychologische, gedrags- en cognitieve uitkomsten. Ook werd gekeken of verschillen in hersenstructuur en functionele connectiviteit in rust deze associaties gedeeltelijk verklaarden bij aanvang en na 1 jaar follow-up.

Uit het onderzoek blijkt dat zelfs licht alcoholgebruik door de moeder een negatieve invloed heeft op de gezondheid van haar kinderen. Aan alcohol blootgestelde kinderen hadden bijvoorbeeld meer angst- en depressiesymptomen, waren impulsiever en hadden meer aandachtsproblemen dan niet-blootgestelde kinderen. Deze symptomen waren gekoppeld aan veranderingen in de hersenstructuur. Over het algemeen was het zo dat hoe meer een kind in utero was blootgesteld aan alcohol, hoe ernstiger de uitkomsten waren.

Briana Lees, Louise Mewton, Joanna Jacobus, Emilio A. Valadez, Lexine A. Stapinski, Maree Teesson, Susan F. Tapert, Lindsay M. Squeglia. Association of Prenatal Alcohol Exposure With Psychological, Behavioral, and Neurodevelopmental Outcomes in Children From the Adolescent Brain Cognitive Development Study. American Journal of Psychiatry (2020) Published Online:25 Sep 2020https://doi.org/10.1176/appi.ajp.2020.20010086

Bron: ajp.psychiatryonline.org.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl