NL EN
DONEER NU!

NCRV uitzending: Minimumleeftijd voor alcohol moet naar 18 jaar

1 april 2011

De leeftijd dat je alcohol mag kopen moet worden verhoogd naar 18 jaar. Dat vindt 82% van de Nederlanders. Slechts 18% van de ondervraagden wil de leeftijdsgrens voor de verkoop van licht alcoholische drank (bier en wijn) op 16 jaar houden, zoals nu wettelijk is vastgesteld. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van het NCRV televisieprogramma ALTIJD WAT onder 1.183 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Al lange tijd liggen wijzigingsvoorstellen klaar voor de nieuwe Drank- en Horecawet. Het optrekken van de leeftijdsgrens naar 18 jaar gaat zowel het kabinet als een grote meerderheid in de Tweede Kamer te ver. Volgens politiek Den Haag is de grens van 16 al moeilijk te handhaven en zou ook het maatschappelijk draagvlak ontbreken. Uit het onderzoek van de NCRV blijkt nu dus het tegendeel.

Het kabinet ziet meer in het strafbaar stellen van het bezit van alcohol door jongeren onder de 16 jaar. Maar voor 150 gemeenten, het Trimbos instituut en vooraanstaande artsen is dit onvoldoende. Zij wijzen op de schadelijke effecten van alcohol op jonge leeftijd. Zij willen daarom- net als 82 % van de Nederlanders- dat de minimum leeftijdsgrens wordt opgehoogd naar 18 jaar.

Uit de enquête blijkt verder dat 67% van de ondervraagden de leeftijdsgrens voor de verkoop van zwaar alcoholische dranken (cognac en whisky) zelfs wil verhogen naar 21 jaar. En op de vraag; welke leeftijd vindt u acceptabel dat een jongere voor het eerst regulier en zelfstandig drank tot zich neemt, antwoord 75% de leeftijd van 18 jaar en ouder.

Jongeren van 16 drinken gemiddeld 8,2 bier per weekend en een op de vijf jongens drinkt 21 bier per weekend. Nederland behoort daarmee tot de top van de drinkende jeugd in Europa.
Bijlage: volledige uitslagen onderzoek en verantwoording

Voor meer info Altijd Wat: Bastiaan Hetebrij 06-2474 8953 en Miranda Grit 06-2041 1899

PERSBERICHT ALTIJD WAT
NCRV
Vrijdag 1-4-2011
20.55 uur Nederland 2

onderzoek-ncrv_leeftijdsgrens.pdfonderzoek-ncrv_leeftijdsgrens.pdf (146 kB)

Laatste nieuws