NL EN
DONEER NU!

WHO en IARC: de link tussen alcohol en kanker verdient meer aandacht

6 november 2023

WHO en IARC: de link tussen alcohol en kanker verdient meer aandacht  Vandaag hebben de WHO en de International Agency of Research on Cancer (IARC) in een gezamenlijke verklaring aandacht gevraagd van het Europarlement voor de link tussen alcohol en kanker. Beide organisaties hebben ook samen een factsheet uitgebracht.

Al sinds 1988 is bekend dat er een relatie is tussen alcohol en kanker bij mensen. Alcohol werd ingedeeld in Groep 1 “kankerverwekkend voor mensen”, de hoogste classificatie binnen het IARC. Later is in het kader van het Continuous Update Project van het World Cancer Research Fund en het American Institute for Cancer Research vastgesteld dat er overtuigend bewijs is dat er een causaal verband is tussen de consumptie van alcoholhoudende dranken en de ontwikkeling van kanker aan de mondholte, keelholte, strottenhoofd, slokdarm, colorectum, lever en vrouwelijke borst.

Tussen alcoholgebruik en de incidentie van kanker is een zogenaamde dosis-responsrelatie: hoe groter de hoeveelheid alcohol die wordt geconsumeerd, hoe groter het risico op het ontwikkelen van kanker. Huidig wetenschappelijk bewijs ondersteunt niet het bestaan van een drempel waarbij de kankerverwekkende effecten van alcohol zich in het menselijk lichaam beginnen te manifesteren. Er is dus geen veilige hoeveelheid alcoholgebruik voor kanker vastgesteld.

Wereldwijd waren er in 2020 naar schatting meer dan 740.000 alcoholgerelateerde kankerdiagnoses (waarvan een kwart in Europa), dat is 4,1% van alle nieuwe gevallen van kanker.

De WHO en de IARC vragen de Europarlementariërs om de bijdrage van alcoholgebruik aan de incidentie en sterfte aan kanker te erkennen en maatregelen te nemen om het publiek duidelijk te informeren over dit risico. Eerder werd aanbevolen hiertoe gezondheidswaarschuwingen op verpakkingen van alcoholhoudende dranken te gebruiken. Dat is ook voorgesteld in Europe's Beating Cancer Plan.

Bron: who.int.

who-iarc-factsheet-alcohol-and-cancer.pdfwho-iarc-factsheet-alcohol-and-cancer.pdf (526 kB)

Laatste nieuws