NL EN
DONEER NU!

Ouderen en alcohol: elke dag een dubbele tong

3 februari 2017

Ouderen en alcohol: elke dag een dubbele tong In de NRC is een beschouwend artikel verschenen over het toenemende alcoholgebruik bij ouderen. Gepensioneerden zien niet zoveel kwaads in een fles wijn per dag. Hun kinderen wel, zo bleek bij rondvraag.

En ook bij de eerste hulp zien ze wat het probleem is. Daar komen steeds vaker ouderen binnen die gevallen zijn, benen, heupen of polsen gebroken hebben, en flink gedronken hebben. En dat zijn niet allemaal verwaarloosde alcoholisten, maar ook veel ‘gewone’ ouderen, met schone kleren en frisgekapte haren. Uit een onderzoek bleek dat vrijwel alle spoedeisende hulpartsen beschonken ouderen binnenkrijgen, 60% heeft het zelfs over „stomdronken ouderen”.

Er moet meer aandacht komen voor drankgebruik onder ouderen, vindt Ties Eikendal. voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA). Eikendal: "Als er iemand onder de 18 binnenkomt met een alcoholvergiftiging bieden we een hulptraject aan. Dat is niet verplicht, maar als ze niet meewerken, volgt er een melding bij Veilig Thuis. Bij iedereen die ouder is, is er niets. Dan is het aan de arts zelf." Hijzelf maakt het in ieder geval bespreekbaar. "En ik bied een vervolgtraject bij de huisarts aan."

Marjolein Veerbeek van het Trimbos-instituut, een belangrijke kennisinstelling voor verslaving, heeft een groot onderzoek uitgevoerd naar het drankgebruik bij ouderen in opdracht van het ministerie van VWS. Het onderzoek van Veerbeek wordt half maart gepubliceerd. Het Trimbos-instituut heeft vorige maand ook voorlichtingsmateriaal voor huisartsen uitgebracht. Inclusief een handige kaart voor op het bureau voor wanneer de arts alcoholgebruik van de oudere patiënt in ieder geval ter sprake moet brengen. Er zijn online zelfhulp-programma’s die je anoniem kunt volgen en die effectief zijn.

Bron: nrc.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl