NL EN
DONEER NU!

Brussel wil dat o.m. alcohol standaard valt onder het hoge BTW-tarief

18 januari 2018

Brussel wil dat o.m. alcohol standaard valt onder het hoge BTW-tarief Brussel wil dat alcohol, wapens, tabaksproducten, gokken, smartphones, benzine, edelmetalen, financiële diensten en elektrische apparaten volgens het hoge btw-tarief van minimaal 15% belast gaan worden. Verder mogen de EU-lidstaten zelf gaan bepalen welke producten en diensten ze onder een laag btw-tarief willen brengen of zelfs helemaal willen vrijwaren van de belasting.

Dat hebben de eurocommissarissen Valdis Dombrovskis (euro en sociale dialoog) en Pierre Moscovici (belastingen) donderdag voorgesteld.

Volgens de Commissie is het huidige btw-stelsel, dat uit 1992 dateert, een lappendeken van tarieven en uitzonderingen. Daardoor bestaat er te veel ongelijkheid op de interne markt en worden landen verschillend behandeld. Door de lijst met goederen en diensten waarop lage of nultarieven kunnen worden toegepast af te schaffen, kan er meer variëteit komen in de tarieven zelf.

De Commissie wil de lidstaten de vrijheid laten om vijf verschillende tarieven te hanteren: het standaardtarief van minimaal 15%, twee tarieven daaronder van minstens 5%, een tarief tussen nul en het laagste van die twee en het nultarief zelf. Enige randvoorwaarde is dat het gewogen gemiddelde btw-tarief moet uitkomen op minstens 12%. Dit moet voorkomen de totale belastingopbrengst teveel onder druk komt te staan.

Bron: fd.nl.

Laatste nieuws