NL EN
DONEER NU!

Van der Lely: sterke drank is het probleem

7 februari 2025

Kinderarts Nico van der Lely pleit voor minder, véél minder alcohol. Tot de leeftijd van 18 jaar wil hij helemaal geen alcohol zien. Aan de achttienplussers in het Delftse studentenleven wijdt hij een heel hoofdstuk. Zijn oproep aan hen: stop met sterke drank.

Van der Lely: “Alle ernstige gevallen die wij op de alcoholpoli zien, zijn het gevolg van sterke drank. De mensen die bij ons binnenkomen zijn zo ver heen, dat hadden ze met alleen bier nooit kunnen bereiken. We zien echt nare dingen. Ongelooflijk veel incidenten zijn gerelateerd aan alcoholmisbruik.”

“Vroeger dronk je op de studentenvereniging gezellig een biertje, tegenwoordig is het een sport om ‘naar de getver’ te gaan. Alcohol is overal in het studentenleven. Bij de studiespullen in de Hema zag ik shotglaasjes staan. Dat gaat toch te ver?”

“Ik hoop uiteindelijk dat studenten het weer ‘gewoon’ bij bier houden. Maar we moeten het slimmer aanpakken dan een verbod. Dus proberen we in Delft van onderaf een cultuurverandering op gang te brengen. Zodat er niet iemand is die van bovenaf zegt ‘dit mag niet’, maar dat het echt gedragen wordt door de hele studentengemeenschap. De studentbestuurders van de grote verenigingen, de burgemeester en de TU Delft zitten allemaal bij mij aan tafel. Het is nu de bedoeling dat andere studentensteden het ook op deze manier gaan aanpakken.”

Met alleen bier ga je niet zo snel over de schreef. Het is niet erg als je in een studententijd wel eens een biertje drinkt, of zelfs af en toe een biertje te veel. Het is een fase waarin je juist goed leert om te gaan met alcohol. Maar uiteindelijk denk ik dat we alcohol moeten zien als een iets speciaals. Niet iets wat je elke dag drinkt, maar af en toe bij een bijzondere gelegenheid.”

“Bier in plaats van sterk is deel van de oplossing. Maar je wilt het ook normaler maken om géén alcohol te drinken. Drie jaar geleden was je een loser als je met je flesje 0,0 procent in een hoek stond. Nu komt alcoholvrij op meerdere Delftse verenigingen van de tap. Je ziet dus geen verschil meer tussen een biertje met of zonder alcohol. Het gevolg is dat daar nu veel meer alcoholvrij gedronken wordt.

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, juicht het toe dat Van der Lely al vele jaren wijst op de risico’s van alcoholgebruik. Dat vindt hij een steun in de rug. Maar Van Dalen wil wel een kanttekening plaatsen. "Wat mij betreft maakt Van der Lely een te groot onderscheid tussen bier en gedistilleerde drank. De schade als gevolg van alcoholgebruik hangt af van de hoeveelheid alcohol die iemand tot zich neemt, niet of die alcoholhoudende drank gebrouwen of gedistilleerd is. Bovendien heb je bieren van 12% en zijn sommige mix-drankjes ook ongeveer zo sterk."

Maar Van Dalen geeft toe: "Als je een bepaalde hoeveelheid gedistilleerde drank drinkt met een alcoholgehalte van 40 à 45%, ben je sneller dronken dan als je evenveel pils van 5% drinkt. Van der Lely ziet daarom – vermoed ik - vaker jongeren met een alcoholcoma na het drinken van gedistilleerde drank. In Engeland zeggen ze 'Liquor is quicker'. Maar voor de meeste alcoholschade maakt het niet uit wat de productiewijze van de alcoholhoudende drank is, het gaat om hoevéél alcohol je tot je neemt in een bepaalde tijd. Of anders gezegd: bier, wijn of sterke drank: elk glas daarvan is, strikt genomen, voor je gezondheid er één te veel."

Bron: tudelft.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl