NL EN
DONEER NU!

In Letland is voorstel om alcoholleeftijd te verhogen weer een stapje verder

26 maart 2024

De commissie voor sociale en werkgelegenheidszaken van het Letse parlement heeft ingestemd met het voorstel tot wijziging van de alcoholleeftijdsgrens in de alcoholwet (Alkoholisko dzērienu aprites likums). Dit voorstel houdt in dat er geen alcohol meer mag worden verkocht aan personen die jonger zijn dan 20 jaar.

Momenteel wordt alcohol in Letland verkocht aan personen van 18 jaar en ouder. In buurland Litouwen is de grens al 20 jaar (zie overzicht).

De voorzitter van de Letse Brouwersbond, Pēteris Liniņš, zei dat het drankprobleem onder de Letse jeugd afneemt. Hij zei dat de vakbond ‘categorisch bezwaar maakt’ tegen deze maatregel, omdat er geen legitiem doel schuilt achter de verandering van de leeftijdsgrens.

De commissie discussieerde ook over de tijdstippen waarop alcohol verkocht mag worden. Er was steun voor het voorstel te komen tot een alcoholverkoopverbod door de week en op zaterdag van 20:00 uur ‘s avonds tot 10:00 uur ‘s morgens. Over een verkoopverbod op zon- en feestdagen na 15:00 uur (overigens met uitzonderingen) wordt nog gesproken.

Het Ministerie van Economische Zaken, het Ministerie van Landbouw en het Ministerie van Financiën zijn over het algemeen geen voorstander van dergelijke strikte beperkingen van de verkooptijdstippen. Zij stelden een compromis voor: ’s morgens één uur later, ’s avonds één uur vroeger.

Na Pasen wordt verder gesproken.

Bronnen: eng.lsm.lv en bnn-news.com.

Update: het voorstel de leeftijdsgrens naar 20 jaar te verhogen is begin mei 2024 in het Letse parlement gesneuveld.

factsheet-overzicht-leeftijdsgrenzen-alcoholverkoop-in-eu-lidstaten---maart-2024_1.pdffactsheet-overzicht-leeftijdsgrenzen-alcoholverkoop-in-eu-lidstaten---maart-2024_1.pdf (104 kB)

Laatste nieuws