NL EN
DONEER NU!

Aantal geregistreerde verkeersdoden door rijden onder invloed meer dan verdubbeld

31 oktober 2019

Het aantal geregistreerde dodelijke slachtoffers door rijden onder invloed is in twee jaar tijd meer dan verdubbeld. In 2016 werden er 13 doden geregistreerd bij ongelukken gerelateerd aan rijden onder invloed, vorig jaar waren dat er 36. Dat blijkt uit cijfers die de NOS bij de politie heeft opgevraagd.

Ook voor dit jaar ziet het er slecht uit. Tot en met september zijn er al 29 doden geregistreerd door rijden onder invloed. De stijging lijkt dus verder door te zetten, ook omdat in de winter relatief meer ongelukken gebeuren.

In het algemeen vinden steeds meer ongevallen plaats waarbij de bestuurder onder invloed is. In 2016 ging het nog om 2379 ongevallen, vorig jaar waren het er 2731.

Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) ligt het werkelijke aantal verkeersdoden door rijden onder invloed nóg hoger dan de cijfers van de politie laten zien. De SWOV ging voor 2015 al uit van een aantal van minimaal 75 alcoholverkeersdoden. Dat er méér doden zijn dan uit de politiecijfers blijkt, komt doordat het alcoholpromillage van omgekomen verkeersdeelnemers vaak niet wordt gemeten, omdat zij niet meer juridisch vervolgd kunnen worden, aldus het SWOV. Dat is met name het geval als het een eenzijdig ongeval betreft.

Bron: nos.nl.

Laatste nieuws