NL EN
DONEER NU!

Litouwen: alcoholleeftijd naar 20 jaar en een alcoholreclameverbod

1 juni 2017

Litouwen: alcoholleeftijd naar 20 jaar en een alcoholreclameverbod Vandaag heeft het parlement van Litouwen ingestemd met enkele belangrijke wijzigingen van de Alcohol Control Law. Na een lang debat en enkele kleinere aanpassingen van de voorstellen, stemde de Litouwse volksvertegenwoordiging vóór het alcoholpakket met 101 stemmen voor, 10 tegen en 10 onthoudingen. Sommige wijzigingen zullen in 2018 ingaan, andere in 2020.

Het Litouwse parlement stemde in met verhoging van de leeftijd waarop jongeren alcohol kunnen kopen en drinken naar 20 jaar. Dit vanaf 2018. Verder betekent de nieuwe wet een beperking van de uren waarop alcohol verkocht mag worden in winkels en horecagelegenheden en een verbod op alcoholreclame, behalve op plaatsen waar alcoholhoudende dranken verkocht worden. Alcoholconsumptie in sportaccommodaties zal geheel verboden worden, evenals de verkoop van alcohol op tijdelijke verstrekkingspunten op het strand. In 2020 zullen mobiele verkooppunten verboden worden.

De laatste stap is de handtekening van de Litouwse President, Dalia Grybauskaite (foto). Volgens de leider van de Lithuanian Farmers and Greens Union zal de President niet haar veto uitspreken over de wetswijziging.

Bronnen: baltic-course.com, baltictimes.com en eng.belta.by.

Laatste nieuws