NL EN
DONEER NU!

Branche komt met website met consumenteninformatie

30 september 2021

De Europese gedistilleerd- en wijnsector hebben vandaag een website aangekondigd met consumenteninformatie over gedistilleerd en wijn. Die website, www.u-label.com, zal vanaf 1 november* in de lucht zijn.

Sinds 13 december 2014 kent de Europese Unie de Verordening verstrekking van voedselinformatie aan consumenten (1169/2011). Daarin staan etiketteringsvoorschriften voor alle dranken. In deze verordening is een uitzondering opgenomen voor alcoholhoudende dranken met meer dan 1,2% alcohol: daarop hoeven de ingrediënten noch de voedingswaarde vermeld te worden.

Al lang wordt er gesproken over deze vreemde uitzondering voor alcoholhoudende dranken. Zelfs de Europese Commissie overweegt nu in het kader van het Europe’s Beating Cancer Plan aanpassing of schrapping ervan. Ondertussen werken de gedistilleerd- en wijnsector hard aan verdere uitbouw van hun zelfreguleringsregels, natuurlijk om overheidsregulering vóór te zijn.

Vandaag hebben Spirits Europe en het Comité Européen des Entreprises Vins laten weten dat vanaf 1 november a.s. alle wijn- en gedistilleerdproducenten (ook van buiten de EU) informatie over hun producten op een publiekswebsite kunnen plaatsen. Via een QR-code op flessen en verpakkingen kunnen consumenten dan in hun eigen taal informatie krijgen over de ingrediënten en de voedingswaarde, maar ook over de richtlijnen van de branche rond verantwoord drinken en informatie over duurzaamheid.

De brouwers gaan zich wel houden aan de Europese verordening en doen niet mee aan consumenteninformatie "off-label". Inmiddels wordt op 93% van de blikjes en flesjes bier de ingrediënten vermeld en op 86% de voedingswaarde. Dat heeft de biersector deze week gemeld.

*Update: uitgesteld tot 1 december 2021

Bronnen: spiritsnl.nl en politico.eu.

Laatste nieuws